NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY, KALOCSA

A fény művészete

Mattis-Teutsch Waldemar kiállítása

2012. március 5. – április 8.

A 2012-es esztendőt Kalocsa városa és a Gyűjtemény is a Schöffer–centenárium jegyében ünnepelte. A Schöffer év nyitókiállítása, Mattis-Teutsch Waldemar nemzetközileg ismert és elismert, Brassóban élő fényművész és holográfus kiállításával vette kezdetét. A holográfia olyan lenyűgöző képalkotási technológiáját tárta elénk tárlatával, ami méltó a „Schöfferi hagyatékhoz”, a mindig kísérletező és kutató művész életútjához.

A Mattis- Teutsch Waldemar a neves erdélyi képzőművész család, a néhai Mattis-Teutsch János 1884-ben Brassóban született nagy formátumú képzőművész unokája, aki már nem festékkel, ecsettel készíti műveit – az ecsetet felcserélte a lézersugárral –, az Ő színes lendületes alkotásai a hologramok.
Hologramjai a mérnöki tudományok és a költői fantázia köztes vidékén találhatók, de mint önmagáról vallotta, a művészetnek soha nem a kézműves jellege, a technikája érdekelte, hanem sokkal inkább, hogy el tudja érni a hatást, amelyet kigondolt.
A színes lendületes alkotásokra, a hologramokra is igaz, hogy bennük a tudomány és a művészet sajátságos módon ölelkezik egymással, mintegy szimbiózist teremtve művészet és technológia között; a fény-a mozgás és a színek keltenek életre sajátságos teret.
A fény célirányos irányításának, innovatív alkalmazásának magasiskolája köszön vissza műveiről, ahol pixel hologramjain a néző látószögének változásával, a színspektrum széles skáláját vonultatja fel, és állandó mozgásban tartja.

NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY

  • Cím: 6300 Kalocsa, Szent István király út 76.
  • Telefon: (78) 600 999
  • Nyitvatartás: 
  • kedd, csütörtök, szombat: 10-17 óráig
  • email: info@schoffergyujtemeny.hu
  • Facebook