NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY, KALOCSA
  •  

Szivárványos színkavalkád a Nicolas Schöffer Gyűjeményben

 

 

Október 22-én délután rendeztük meg a Nicolas Schöffer Gyűjtemény őszi családi délutánját. Az őszről általában a gyönyörű színek jutnak elsőként az emberek eszébe. Mi szervezők is erre gondoltunk, így a változatos program középpontjába a színek kerültek.  A szép számmal érkező látogatók először egy rendhagyó tárlatvezetésen vehettek részt, melynek keretében a kisgyermekek egy-egy színes lámpával a kezükben indultak felfedezőútra a gyűjteményben. A színes fényeknek köszönhetően Schöffer Miklós szobrai körül csodaszép érdekes árnyak jöttek létre a falakon, melyek ámulatba ejtették a kicsiket és nagyokat egyaránt. 

A múzeum hatalmas konferenciaterme igazi játszóházzá alakult át erre a délutánra.   Bármerre nézett az ember, mindenütt boldog gyermekarcok, a teret zsivaj és kacagás töltötte be. A legkisebbektől az iskolás korosztályig, mindenki megtalálta a kedvére való szórakozást. A picurkák szőnyegre kuporodva színekkel kapcsolatos fejlesztő játékokkal játszhattak, de volt itt óriás szivacs kirakó is, Nicolas Schöffer szobrait ábrázoló képekkel. A lányok és fiúk színes gyöngyökből karkötőket és nyakláncokat készítettek, a fiúk természetesen anyukájukat lepték meg ezzel az egyedi ajándékkal.

Az egyik sarokban egy Twister várta a gyerkőcöket, akik nagy lelkesedéssel vetették magukat a játékba és hamarosan összegabalyodott kezekkel és lábakkal dőltek a nevetéstől. A terem közepét elfoglaló hosszú asztalnál eközben komoly alkotómunka folyt. A gyerekek különböző technikával alkothattak szebbnél szebb képeket, akár egyedül, akár szüleikkel együtt dolgozva.

A kreatív munkában megfáradt csemeték megpihenhettek néhány percre a kivetítő alatt, ahol szivárvánnyal, színekkel kapcsolatos meséket vetítettünk nekik. A felnőtteket sem hagytuk unatkozni. A Nicolas Schöffer munkásságáról szóló, „Kalocsától Párizsig” című filmet nézhették meg vetítőtermünkben az érdeklődők.

A játékok közül az abszolút kedvenc az óriáskép készítés volt. Az udvaron felállított tábla elé festékkel töltött lufikat lógattunk, melyeket darts nyilakkal kellett megcélozniuk a lelkes résztvevőknek. Ahogy a nyilacskák eltalálták a lufikat, azok szétdurrantak és a festék végigfröccsent a táblán, megfestve azt. A célbadobós játékból végeredményeként egy sokszínű, érdekes alkotás született.

A vidám elfoglaltságok közepette persze megszomjaztak, megéheztek a gyerekek. Szomjoltónak színes szörpökkel készültünk, és mindenki saját kezűleg elkészíthette a saját szivárványos finomságát. Keksz alapanyagból süniket formáztak, melyeket színes cukorkákkal díszítettek, majd jóízűen el is fogyasztottak a gyerekek.

Ezúton szeretném megköszönni a sok-sok családnak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hogy ellátogattak rendezvényünkre, és együtt tölthettünk egy igazán jó hangulatú, nyüzsgő és színes délutánt a Nicolas Schöffer Gyűjteményben. Remélem, jól érezték magukat nálunk és visszatérnek hozzánk akár a következő családi nap keretében, akár csak egy múzeumlátogatás formájában! Várjuk Önöket szeretettel!

 

 Mácsainé Iván Éva

gyűjteményvezető

 

NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY

  • Cím: 6300 Kalocsa, Szent István király út 76.
  • Telefon: (78) 600 999
  • Nyitvatartás: 
  • kedd, csütörtök, szombat: 10-17 óráig
  • szerda, péntek: látogatói ügyelet, előzetes bejelentkezés szükséges
  • hétfő, vasárnap: zárva
  • email: schoffer@kalocsa.hu
  • Facebook